dijous, 24 de novembre del 2011

LA BATUDA

-         La batuda consisteix a centrifuga la llana a l’interior del batuar per eliminar la brutícia i esponjar els flocs de llana  per facilitar el procés de la filatura.
-         Aquestes màquines disposen d’un tambor interior giratori recobert amb unes pues per arrossegar la llana. El tambor gira a gran velocitat de manera que el residus són expulsats per centrifugació i els flocs de la llana s’espongen i estiren lleugerament guanyant en volum.

EL RENTAT

-         El rentat es realitzava en la barca de neteja, màquina que de forma continua i en diverses etapes consecutives, rentava la llana.
-         En la primera etapa, el recipient contenia aigua calenta, a uns 30ºC.
-         La segona etapa consistia a sotmetre la llana a una dissolució d’oleïna amb aigua en tres recipients consecutius. L’oleïna és un producte de l’oli d’oliva que dissol el greix de la llana, la lanolina, que s’aprofita per a l’a elaboració de productes cosmètics.
-         Al cinquè recipient, només amb aigua a una temperatura de 60ºC, es procedia a l’esbaldida.
-         A continuació la llana passava al túnel d’assecat amb aire calent, i en sortir era embalada de nou per el seu transport a la filatura.

Entre el procés de batuda i de rentat de 100 Kg. de llana en brut, es perdien 65 Kg. i només en quedaven disponibles 35 Kg.



EL SORTEIG

-         Els vellons arribaven a les fàbriques embalats en sacs. En primer lloc es feia una tria de la llana anomenada SORTEIG.    
-         El sorteig es feia a mà situant el velló damunt de la taula de sorteig, en la que el sortejador separava les diferents parts del velló en coves segons la par del cos de l’ovella: l’esquena, els costats, les costelles, del ventre, del cap i de les cuixes. A cada una d’aquestes parts les fibres són diferents. També es classificaven per color i per la raça de l’ovella, per la llargària de les fibres. Las parts marcades amb la tinta d’identificació s’eliminaven.

-         La separació per fibres curtes i llargues és important ja que el seu tractament a la filatura es diferent.
-         La base de taula de sorteig era reixada per anar eliminat la brutícia mentre es feia la tria


dimarts, 22 de novembre del 2011

PREPARACIO DE LA LLANA

-         Abans  d’iniciar el procés de la filatura cal prepara la llana en diverses fases: selecció, batuda, neteja, esponjant.
-         No tota la llana te les mateixes característiques de color, llargària de les fibres, tacte, etc. Motiu pel qual es procedia primer a una separació per a uniformitat les partides. La neteja era imprescindible per eliminar restes de terra, residus vegetals i excrements.

   

LA LLANA


-         La llana és una fibra natural que prové de les ovelles i que des d’antic és apreciada per les seves propietats, especialment pel seu aïllament tèrmic.
-         Les característiques de la llana varien segons la raça de l’ovella  i de la part de l’animal d’un  provingui.
-         La llana es compon de dos elements, la queratina i la lanolina. La queratina és una proteïna natural amb estructura de polímer que li proporciona elasticitat, flexibilitat i resistència. La lanolina és un greix que envolta les fibres i  les fa impermeable.




Bona tarda, amics

Som un grup de tres persones que estem treballant per crea una història del procés de la llana desde el seu inici seguint  les costums del segle XX a Terrassa .

Es compon de tres parts:

- Procés de la llana fin arriba a la filatura.

- Maquinària tèxtil.

- Fabricació tèxtil de roba i punt.

Am breu,  pasarem mes detalls de la nuestra història que creiem que será de interes per tots.